viernes, 11 de abril de 2008

La Caserna s'ha ensorrat?



20/03/2008

Des del Centre d'Estudis Martorellencs no podem menys que mostrar estupor i indignació davant del que ha passat amb aquest edifici, tot un emblema de mala gestió del patrimoni arquitectònic local.

La seva preservació ha estat una reivindicació que no bé pas d'ara sinó que ja es remunta, pel cap baix, a principis de la dècada de 1970, quan ja es volia edificar el solar. Tot i que semblava que finalment s'havia resolt una situació que mai s'hagués hagut de donar en la forma com ho va fer, ara, de cop i volta, el seu futur s'ha estroncat de forma irreversible.

Cal una anàlisi rigorosa del que ha succeït, però seria bo no defugir les responsabilitats.

La Caserna no s'ha ensorrat com a resultat d'un procés d'envelliment que finalment l'ha portat a la mort. La Caserna s'ha ensorrat com a resultat d'una intervenció tècnicament inadequada. No fa massa es van finalitzar les obres de refecció de la coberta. Si aquesta es va renovar i ara ha cedit una part de l'interior és clar que no es van fer prèviament els estudis estructurals necessaris o aquests no van fer un diagnòstic correcte, el que ha portat a l'enderroc primer d'aquesta coberta i, després, de pràcticament tot l'edifici. Si un edifici cau en aquestes circumstàncies, hi ha unes responsabilitats. Afortunadament no hem de lamentar cap desgràcia personal, però si un malbaratament de recursos públics força considerable i la pèrdua d'un element més del patrimoni arquitectònic local.

Creiem que de totes totes s'imposa una investigació rigorosa i transparent sobre el que ha succeït, que no es pot resoldre amb arguments com que finalment el “pobre edifici no ha pogut resistir més”, i que s'estableixin les responsabilitats pertinents.
Afegim una nota històrica en PDF que podeu consultar i que va ser publicada dins la Història visual de Martorell, elaborada pel CEM.

No hay comentarios: