viernes, 11 de abril de 2008

El PSC Martorell denúncia l’enderrocament injustificat de la Caserna

El govern tripartit d’esquerres va recuperar com a patrimoni pel poble un edifici en el que amb el govern de CiU es podien construir habitatges. Ara CiU el tira a terra, sense cap justificació.

Des de la seva arribada al govern al juny de 2003, una de les prioritats del PSC va ser la recuperació del patrimoni de Martorell. En concret, es va endegar al 2005 la recuperació pel poble de la Caserna de Cavalleria del segle XVIII, catalogada d’interès local, com a centre al voltant del qual havia de girar la nova ordenació de l’entorn del Pont del Diable.

A l’abril de 2006 es va aprovar el projecte de restauració de la coberta, que va ser adjudicat al juliol d’aquest any. L’obra va començar al desembre de 2006,
aprovant-se les diferents certificacions (es a dir, les conformitats amb l’execució progressiva de l’obra) als mesos de març, maig i juliol de 2007 (aquesta darrera ja amb el govern de CiU).

El certificat final és de desembre de 2007 (amb govern de CiU), i en ell es diu per part dels Serveis Tècnics municipals que l’execució de l’obra ha estat realitzada “sota la nostra inspecció i control, de total conformitat amb les prescripcions tècniques i administratives aprovades”, que “s’han verificat els assajos i les anàlisis de materials i unitats d’obra adients” i que “les obres compleixen la normativa vigent, es troben totalment acabades i en condicions de posar-les en servei”.

Per últim, l’alcalde Salvador Esteve signa el 17 de desembre de 2007, juntament amb l’empresa constructora i l’arquitecte municipal, l’Acta de lliurament i recepció de l’obra, en la que es diu

· Que les obres “es troben acabades de total conformitat amb les prescripcions tècniques i administratives degudament aprovades”

· Que “s’ha comprovat, a més, que l’obra es troba en bon estat

· Que el representant municipal [l’alcalde] “accepta l’obra a l’efecte de l’ús públic i es compromet a posar en coneixement de l’empresa qualsevol anomalia o defecte que pugui sorgir durant el període de garantia”, període que s’estableix en un any a partir de la signatura de l’acta

La següent notícia sobre la Caserna és un informe del dia 18 de març de 2008, sobre una visita d’inspecció realitzada pels arquitectes municipals, a la que es parla de diferents desperfectes que diuen que han observat i es diu que, després de contrastar amb “diferents tècnics” (no es diu quins ni de quines especialitats) “així com amb una empresa especialista en actuacions d’aquestes característiques” (no s’especifica més), l’”única possibilitat d’actuar” és “ensorrar la coberta”, cosa que, dit i fet, es comença a fer al dia següent 19 de març.

Aquests són els fets documentats. A partir d’aquí, el PSC Martorell pregunta:

  • Perquè l’alcalde Esteve diu ara (declaracions de dissabte 29 de març a la premsa) que “es va cometre l’error de no reforçar la columna central que aguantava la teulada” quan a la documentació signada per ell es diu que tot està perfecte i a la certificació feta sota el seu govern es diu que les obres estan “en condicions de posar-les en servei”?

  • Perquè si es van detectar errors, com diu l’alcalde, no es van posar “en coneixement de l’empresa” constructora, tal com es va comprometre ell mateix, més encara quan l’obra encara estava en garantia?

  • Actuarà sempre així el govern de CiU quan es detecti qualsevol anomalia al patrimoni, enderrocant abans de preguntar i informar-se millor?

  • Quina és la intenció del govern de CiU respecte a un edifici que el tripartit va protegir perquè no es pogués fer habitatge a l’espai que ocupa i perquè fos un equipament pel poble?

Davant del fet consumat i precipitat de l’enderrocament, ningú podrà comprovar mai si estava tècnicament justificat o no. Si s’actués sempre així, enderrocant d’un dia per l’altre quan s’aprecia qualsevol defecte a la construcció, a hores d’ara no quedaria cap monument històric (i la Caserna ho era), ni a Martorell ni enlloc.

Com a conclusió, el PSC Martorell :

Denúncia l’enderrocament injustificat de la Caserna

Exigeix la seva reconstrucció al seu estat original per continuar sent un signe d’identitat del poble, per poder prestar la funció de Taller Museu del Carruatge per a la que s’havia destinat i perquè torni a ser la peça bàsica de l’entorn del Pont del Diable tal com es preveia en el desenvolupament de la Llei de Barris al barri de la Vila.

Comissió Executiva del PSC Martorell
Martorell, 31 de març de 2008

3 comentarios:

Anónimo dijo...

No hay derecho que se haya derruido la Caserna. Ya quedan pocas cosas en este pueblo para que encima, las destruyan.

¿Como se puede caer una edificación que tenía unas paredes tan gruesas?.

Se tienen que pedir explicaciones y responsabilidades a quien las tenga y esto no puede quedar sin resolver.

Una ciudadana muy indignada

Anónimo dijo...

Tengo un amigo que vive delante de la Caserna y me ha comentado que cuando fueron a derruirla, fueron con una bola enorme y maziza a darle golpes para que se cayera.

Por lo visto tuvieron muchos problemas para conseguir romper las paredes y ahora dicen que estaba a punto de caerse y por eso se la han cargado?

Lo peor no es que nos engañen, sino que nos dejemos engañar y callemos todos.

Se debe aclarar este asunto, sea como sea.

Anónimo dijo...

Parece mentira de lo que son capaces algunas personas, destruir una cosa tan antigua y quedarse tan tranquilo.

Sr. Alcalde Ud. es el que dijo que "estimaba a Martorell"??? Aquí hemos poddo ver lo que Ud. quiere a su pueblo. Demuestra ser un cacique que se cree que todo el pueblo es suyo y puede hacer lo que le de la gana.

Es penoso y espnatoso lo que está Ud. haciendo.